dupavisitometer

Kemelesetan Ekonomi Berganda

Malaysia mungkin akan berdepan dengan kemelesetan ekonomi berganda. itu komen Tun M yang baru pulang dari Uk baru-baru ini. katanya lagi, kerajaan malaysia pada ketika ini telah melakukan langkah-langkah perlu untuk menangani krisis ini, namun ianya (kemelesetan ekonomi berganda) adalah sesuatu yang diluar kawalan dan sukar diramalkan.
Tun M juga, sedikit masa dulu memberikan komentar masalah ekonomi USA pada adalah terlalu besar untuk Obama dan juga untuk PM Najib pada masa kedua-duanya dilantik ke puncak kuasa.
dan, realitinya, kemelesetan ekonomi dunia ini bukanlah dibawah kawalan sesiapa di dunia ini. yang ada hanya ketidakseimbangan. terlalu sedikit negara memiliki terlalu banyak kekayaan, dan negara yang terlalu miskin memiliki terlalu banyak hutang. ekonomi global tidak boleh dikawal, namun, ianya boleh dimanipulasi. manipulasi ini mengakibatkan orang menanggung hutang nyata dengan pendapatan yang tidak nyata. dan itulah yang dilakukan pak man telo internasional, sepeti skim madoff yang menawarkan tidak lain tidak bukan hutang yang nyata, namun pulangan hangus.
jika kita seorang peniaga, dan kita berniaga dalam pasaran yang berisiko, mungkin kita melakukan apa yang terdaya dalam kawalan kita untuk menarik pelanggan untuk membeli barangan jualan kita, termasuklah menganalisis pesaing, upgrade mutu barang jualan, tawarkan diskaun dan insentif belian, kurangkan kos (tarik subsidi) dan apa yang terdaya untuk memastikan setiap jualan ada untung.
Namun, jika pelanggan tidak datang membeli barang jualan kita walaupun ditawarkan dengan pakej terbaik, kerana mereka terlalu miskin dan terlalu berkira-kira, apakah yang dapat kita lakukan? bolehkah kita mengawal dan menyuruh orang membeli barangan kita?
mungkin boleh, tetapi pada harga pembeli, bukan harga kita. kadang-kadang, mungkin harga beliannya dibawah harga kos kita, dan akhirnya kita berniaga dalam rugi. dan selama manakah kita boleh menggung kerugian?
itulah hubungkait rakan dagang dan kuasa pasaran. dan, bayangkan peniaga itu adalah malaysia.
15416

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...