dupavisitometer

PMR, UPSR Dan Perkasa

Akhirnya, selepas berbulan-bulan melakukan kaji selidik terhadap orang ramai, kerajaan, melalui TPM Muhyiddin Yassin (Juga bekas cikgu) mengumumkan UPSR dikekalkan dan PMR dimansuhkan, atau ditambahbaikkan, sesuai dengan kehendak semasa sukatan pelajaran Malaysia.
Kasihan.
Itu satu perkara, satu perkara lagi, boleh juga kita fikirkan siapakah dia pihak yang diambil pandangan ini dan apakah jawapan mereka terhadap soalan perlu atau tidak PMR dimansuhkan? barangkali jawapan kaji selidik itu berbunyi begini:-
Pelajar: tak perlu PMR, tertekan untuk buat persediaan.
Cikgu: tak perlu PMR, kurang beban kerja.
Ibu bapa: tak perlu, kami dan anak kurang stress dan jimat belanja tuisyen.
pusat tuisyen: perlu terus, sesuai dan baik untuk bisnes.
pembuat soalan ujian: elok benar tiada ujian, boleh hasilkan soalan berkualiti untuk SPM.
buat keputusan popular memang senang, tapi implikasi masa panjang apa jadahnya pula?
Macamana nak kenal si cerdik dan bodoh di masa hadapan? suruh budak-budak ni bersaing untuk dan dengan apa? nak jadi angkasawan? lepas SPM nak hantar mana? Amerika ke Iran?
Perkasa ini lagi satu. dengar pangkat wira ada, hulubalang ada. geli tekak dengar. sibuk nak perjuang melayu. yang jual tanah rizab melayu kuala lumpur melayu. yang batal biasiswa, ubah jadi pinjaman melayu. yang gadai saham-saham orang-orang melayu yang kononya ada untuk orang melayu itu yakin sangat melayu. siapa yang ada akses untuk bolot harta orang melayu kalau tidak orang melayu sendiri.
kejatuhan pulau pinang dan perak zaman british dulu, bukan sebab orang putih beria-ia sangat nak tawan orang melayu, pembesar melayu sendiri yang terhegeh-hegeh nak minta bantuan orang putih, cagar tanahair untuk menang perang saudara dan jadi penguasa. sedarlah sikit perkasa, sibuk nak perjuang hak orang melayu.
kalau nak berjuang sangat, berjuanglah untuk menjamin semua orang melayu dikampung dan di bandar ni boleh beli rumah murah dan berpatutan harga, baru terjamin hak bumiputera. kalau tidak, tak payahlah nak menyalak bukit.
Nak pertahan budaya konon, makan pun pakai sudu. tengok jugak TV, kalau iya sangat nak pertahan hak kedaulatan orang melayu, tengoklah wayang kulit, dengar tok selampit malam-malam. jangan buat kerja bodoh pengaruh orang jadi sama ekstrem.
Gula naik, minyak masak naik, perkasa duk kat mana? nak berjuang konon. geli tekak la...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...