dupavisitometer

Ringkasan

Salam kepada saudara-saudara, mana yang jauh dimata dan dekat dihati. Awal Ramadhan, Akhir syawal dan kini dah nak masuk Raya Haji , baru berkesempatan menulis. Kini, kelapangan itu sesuatu yang lumayan untuk Chino XL. Kini Chino XL lebih banyak memperuntukkan masa untuk tuntutan tugas yang menggila. Tanpa kerja, manakan pula datangnya sepinggan nasi, walaupun harga beras sudah pun turun 20 sen (ajer??), dan minyak konsumsi petrol pula sudah turun 2.15 sen mulai 1 Nov. Satu lagi tindakan kurang cerdik untuk negara yang penuh dengan orang-orang cerdik.
Berikut adalah ringkasan-ringkasan perihal situasi semasa mengikut pandangan Chino XL :-
(tentunya tanpa prejudis kepada mana-mana pihak, kerana buah fikiran Chino XL ini suci dan murni, sesuai dengan hak Chino XL untuk bersuara dengan bebas, selagi dalam batas agama dan kebudayaan Chino XL sebagai seorang Malaysian, sekian, terima kasih.)
Institusi kewangan global kini sudah dilanda 'tsunami' (Alan Greenspan-former IMF chairman). krisis ini secara spesifiknya adalah krisis kredit, ataupun krisis hutang. Bermula dengan 'sub-prime hits', kemudian melarat kepada 'fund managers' yang terlibat dalan belian secara spekulatif dalam pasaran-pasaran komoditi dunia (Baca: Minyak) yang mengalami kerugian demi kerugian (Untuk tempoh Julai - Sept 08) yang mana nilai serapan risikonya melebihi $750 Billion.
Sebagai pemberi dana, pastilah agensi-agensi kredit terbesar dunia (yang berpangkalan di USA) yang terlebih dulu menerima kesannya (Lehmann dan AIG). Oleh kerana kejatuhan sistem kewangan ini begitu signifikan dan mengancam ekonomi (baca: pusingan wang domestik) bandar-bandar niaga dunia (London, New York, dan Tokyo), maka satu kesatuan untuk dipersetujui untuk menyuntik dana (a.k.a Bailout plan) telah diumumkan oleh USA, Britain dan Jepun. Pada ketika ini juga, Tun M telah menyindir secara sinis IMF dan negara besar yang terlibat akan langkah ini, atau dalam kata mudahnya, Tun seakan berkata, "dulu aku kencing berdiri korang kata tak boleh, sekarang korang kencing berlari boleh pulak?".
Kesan kemudiannya melarat, dengan indikasi kejatuhan indeks mata saham-saham dunia, dan secara spesifiknya rantau Asia. Akhirnya, kemudahan kredit telah diketatkan (Credit Crunch). baik sebagai 'Net Exporter' mahupun 'Net Importer' semuanya terlibat. Exporter tidak boleh menjual, dan Importer tidak boleh membeli kerana kekurangan modal dan kekangan kredit. Bagaimana dengan Malaysia? Pasti menerima kesan juga, kerana dua hasil pendapatan utama negara iaitu Petroleum dan Sawit terkena juga secara 'direct hit'. Petrol dunia jatuh dari $ 140 per barrel kepada $ 70 per barrel. Dan sawit jatuh dari RM 4,000 per metrik tan kepada RM 1600 metric tan. Kata Tun M, ada baiknya kerajaan sekarang memulakan langkah proaktif menjana pendapatan dari lain-lain industri seperti pelancongan dan hartanah (Baca: Rumah) untuk menggalakkan kecairan dalam aliran tunai negara.
Ramai penganalisis ekonomi berpendapat belon ekonomi dunia sudah terpecah, dan sekarang dalam fasa untuk stabil dan seterusnya berkembang balik. Layaknya, ini adalah satu pusingan, dan ada baiknya kita kembali menilai kisah Nabi Yunus yang mengingatkan pemerintah pada waktu itu untuk bersedia, kerana akan datang 7 tahun kemarau selepas 7 tahun musim yang subur.
Menarik bukan? tidak mengapalah, sekian dulu untuk sekarang. Nanti kita berjumpa lagi. Chino XL.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...