dupavisitometer

from paris with love

wax on, wax off...
signature luc besson dalam cerita ini sama dengan signaturenya dalam 'leon the professional'. lagu-lagu catchy peranchis yang kontra dengan aksi, pasu atau vase, cold blooded killing by trained killer, dan no flashback scene. dan filem yang tak ada flashback untuk aku memang terbaik. paling terbaik godfather 2. itu cerita paralel pasal kehidupan vito dan micheal. tapi godfather cerita lain, bukan cerita from paris with love.

from paris with love mengisahkan james reese (rhys mayer), seorang low rank secret-agent kedutaan amerika di paris yang lebih banyak menjalankan tugas sebagai seorang atache', berbanding apa yang dia idamkan, iaitu kerja-kerja perisikan dan kalau boleh sedikit 'action & shooting'. dan reese sebenarnya agak cekap dan cerdik 'field action'.

maka, peluangnya datang apabila CIA central mengesan potensi ancaman terroris untuk delegasi diplomat amerika yang akan menghadiri sebuah persidangan di paris. cuma, untuk tugasan kali ini, reese akan dibekalkan dengan highly professional counter-terroris agent, charlie wax (john travolta).
apabila reese menjemput wax yang ditahan di airport, reese dah mula rasa macam gampang dengan tindak-tanduk dan kelaku wax. sebab wax seorang yang robust, rude dan don't give a damn.

wax umpama lose cannon. membunuh sesuka hati dan setiap encounter bermakna mati. maka, apa yang dilakukan oleh wax, pada pandangan reese adalah sangat tidak manusiawi. sepanjang cerita, wax cuba mengajar reese apa itu kerja dan tanggungjawab menjawat pangkat seorang counter-terroris. no winning, only killing. dan, pelbagai peristiwa yang dilalui oleh reese, yang diceritakan juga kepada kita seperti reese first killing dan betrayal, akhirnya 'memahamkan' reese apakah itu tanggungjawab menjawat jawatan seorang counter-terroris.

siapakah terroris dalam cerita ini? seperti biasa, orang islam pakistan. kenapa pakistan? sebab taliban kat pakistan and such terrorisme idea memang senang nak jual dalam filem. iyalah, nanti sangat tak logik kalau muslim morocco yang buat aksi terroris, kan?

filem ini mempunyai elemen of why dan element of surprise yang sangat baik, walaupun you would be able to solve the puzzle after wax shoot the pakistani girl who picked up a wrong number phone call.

my rating is 6 out of 10.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...